Óbudai Artritisz Centrum logo
gyogytorna
gyogytorna2
masszazs

magyar

l

english

Diagnosztikai és gyógyítási lehetőségeink

A beteg panaszaitól a betegség megállapításáig sokszor gyorsan eljutunk, máskor nagyon rögös út vezet hozzá, de csak a betegség pontos megállapítása esetén kezdhetünk célzott gyógykezelésbe

Rendelkezésre álló eszközök:

- a beteg kikérdezése
- a korábbi orvosi papírok során szerzett információk áttanulmányozása
- betegvizsgálat
- laborvizsgálat (szükség esetén egészen speciális immunológiai vérvizsgálat)
- röntgen vizsgálat
- ízületi ULTRAHANG vizsgálat
- konzultálás a társszakmák között

Gyógykezelési lehetőségek:

Gyógyszeres kezelés:

betegvizsgalat

A panaszok gyógyítására sokszor alkalmazunk rövidebb távú (néhány nap, esetleg 1-2 hét) tabletta formájában adott kezelést (pl. köszvényes roham). Ilyenkor a tünetekre speciálisan alkalmazott gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító reumatológiai gyógyszeres kezelést, vagy ezek kombinációját használunk.

Idült reumatológiai betegségeknél hosszú távra szükséges összeállítani gyógyszeres terápiás tervet, melyre OIIC-s tevékenységünk során során igyekszünk közös erővel nagy gondot fordítani. Ilyen például egy súlyosabb izületi artritisz, vagy ízületi artrózis, melynél nem várható, hogy a betegség meggyógyul. Ezekben az esetekben olyan kombinált reumatolóiai kezelési tervet kell készítenünk, mely figyelembe veszi a gyógyszerek kombinációjának hosszabb távú egymásra hatását, és a gyógyszer mellékhatásokat, melyek sokszor csak huzamosabb távon alkalmazva jelentkeznek.
Autoimmun betegségek esetében a beteg várhatóan egész életében gyógyszert fog szedni, ezért személyre szabottan kell tudni megtalálni azt az immunrendszert befolyásoló kombinációt, ami a leghatásosabb és a legkevesebb mellékhatással jár.

Infúziós kezelés:

Gerincbetegségek, pl. porckorongsérv esetén gyakran, és sikeresen alkalmazunk 4-6 infúziós kezelésből álló kúrát, mely legtöbbször sikeresen csökkenti a gerinc fájdalmát, a sérvesedés mértékét és javítja a beteg mozgását, hosszú távra csökkenti a beteg panaszait. Az infúzió sikeresen átsegíti a reumatológiai betegeket az első néhány kritikus napon, sokszor egy műtét előzhető meg a megfelelő gyógyszereket tartalmazó infúziós kezeléssel. Az infúziós kezelést sokszor 1-2 hetes gyógyszeres kúra formájában fejezzük be, mely során lassan ”lopjuk ki” a beteg szervezetéből a gyógyszereket, miközben figyeljük, hogy megmarad-e a panaszmentes állapot.

Gyulladáscsökkentő injekciózás:

Nagyon gyakran vezet hosszú távú eredményre 1-2 jól célzott gyulladáscsökkentő (antireumatikus) injekció a fájdalmasan gyulladt lágyrészekhez (pl. lapocka, nyak, a háti területéhez adva) vagy a gerinc mellé speciális módon bejuttatva. Az OAC bevett gyakorlata szerint a lágyrészek gyulladásának csökkentésével a betegség okozta ördögi kör (fájdalom, alvászavar, stressz, fáradtság) akasztható meg sikeresen. Az injekciós kezelést sokszor 1-2 hetes gyógyszeres kúra formájában fejezzük be, mely során lassan ”lopjuk ki” a beteg szervezetéből a gyógyszereket, miközben figyeljük, hogy megmarad-e a panaszmentes állapot.

Ízületi csapolás:

Gyakran és jó eredménnyel alkalmazzuk az artroitisz esetében gyakran előforduló, az ízületi kóros folyadékgyülemének lecsapolását. Főleg a nagyízületek (pl. térd, váll) esetében gyakori, hogy az ízületi belhártya kóros, kézzel is tapintható mennyiségű folyadékot termel az artritisz során. Ez az ízületi tokot feszítve fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okoz, végső soron pedig magát az ízületi gyulladást fenntartó ördögi körhöz vezet. Jó eredményt kapunk a folyadék lecsapolásával az ízület átöblítésével. Ezzel az ízület megkönnyebbül és sokszor a lecsapolás már önmagában elég a gyógyuláshoz az OAC tapasztalatai alapján.

Ízületi injekciózás:

Az ízület injekciózását legtöbbször az ízületi csapolás során végezzük, melyet követően az ízület üregébe speciális technikával gyulladáscsökkentő anyagot juttatunk. A beadott gyógyszer a gyulladás (artritisz) újrakezdődését akadályozza meg a helyben kifejtett hatása által. Előnyös ez a technika azért, mert gyors hatása van, az ízület üregében magas a gyógyszer mennyiségének a jelenléte továbbá sokkal kevesebb általános mellékhatással jár (pl. gyomorkárosító mellékhatás stb.), mint azok, melyek a vér útján jutnak el az artritiszes ízülethez

Gyógytorna, ízületi védelem:

Az OIIC-ben hozzáférhető a beteg ízületekre, vagy a károsodott gerincre szakszerűen vezetettreumatológus által javasolt és követett gyógytornáztatás, illetve speciális tornagyakorlatok gyógytornász segitségével történő végzése és megtanítása. Ezek életmódszerű alkalmazása a legtöbb beteg részére hosszú távú és tartós jó állapotot biztosít. Segítségükkel elsajátítható, hogy a károsodott mozgásszervek esetén hogyan is éljünk. Megtanulható hogyan előzhető meg más ízületi károsodás bekövetkezésének kialakulása. A gyógytornáztatás bizonyos izomcsoportok megerősítésével segít az ízületek harmonikus működésének visszatérésében, további károsodások kivédésében, a már meglévők hibák funkcionális rendbehozatalában.

Gyógymasszázs:

Reumatológiai rendelésünkön rendelkezésünkre áll gyógymasszázs, mely az izomzat tónusának, feszülési állapotának kijavítása, ellazítása révén az izomzat egyensúlyának megtalálásához vezet. Ez a szervezet egészének felfrissülésével ellazulásával jár, jobb közérzetet, nagyobb munkabírást eredményezve. A gyógymasszázs illetve a gyógytorna reumatológiai betegségek gyógyításában pont akkora jelentőségű, mint a legmodernebb tabletták adása. Hatásmechanizmusuk bizonyított és garantáltan mellékhatásoktól mentes.

Ortopédia:

Rendelőnkben lehetőségünk van - a sikeres kezelés érdekében - ortopéd sebész szakorvos bevonására, szükség esetén ortopédiai műtétek elvégzésére. Sokszor a hosszú távú javulás egyszerűbben elérhető ugyanis egy kisebb műtét segítségével, mint hosszadalmas gyógyszeres kezeléssel.

Szempontjaink a gyógyításban:

- empátia
- a bizalom kiérdemlése és megtartása
- szakmai korrektség
- szakmai profizmus, angolszász szemlélet
- a munkaképesség gyors visszaállítása
- saját tudásunk folyamatos fejlesztése
- a legkorszerűbb gyógyítási lehetőségek alkalmazása
- pontosság

Óbudai Artritisz Centrum       Tel: +36 1 244 8249    info@rheumatologus.hu

by HQdesign


Az oldalhoz köthető kulcsszavaink: rheumatoid arthritis   derékfájás   osteoporosis   térdfájdalom   izületi kopás   izületi gyulladás   reumatoid artritisz   autoimmun betegség   sokizületi gyulladás   porckorongsérv   izületi kopás   nyaki fájdalom   váll fájdalom   lumbágo   porckopás   SLE   biológiai terápia   lupus csipőfájdalom   reuma   reumatológia   oszteoporozis   magánrendelés   reuma rendelő   immunológia   izület gyógytorna   izületi fájdalom